Песнопения на реке Иордан

Чин великого освящения воды

«Крещение Господне» (икона, XVI в.)
pinterest button

Евангелие от Марка (1, 9–11)

9 И было в те дни, пришел Иисус из Назарета Галилейского и крестился от Иоанна в Иордане. 10 И когда выходил из воды, тотчас увидел Иоанн разверзающиеся небеса и Духа, как голубя, сходящего на Него. 11 И глас был с небес: Ты Сын Мой возлюбленный, в Котором Мое благоволение.

От Матфея (3, 13–17)

13 Тогда приходит Иисус из Галилеи на Иордан к Иоанну креститься от него. 14 Иоанн же удерживал Его и говорил: мне надобно креститься от Тебя, и Ты ли приходишь ко мне? 15 Но Иисус сказал ему в ответ: оставь теперь, ибо так надлежит нам исполнить всякую правду. Тогда Иоанн допускает Его. 16 И, крестившись, Иисус тотчас вышел из воды, — и се, отверзлись Ему небеса, и увидел Иоанн Духа Божия, Который сходил, как голубь, и ниспускался на Него. 17 И се, глас с небес глаголющий: Сей есть Сын Мой возлюбленный, в Котором Мое благоволение.

От Луки (3, 21–23)

21 Когда же крестился весь народ, и Иисус, крестившись, молился: отверзлось небо, 22 и Дух Святый нисшел на Него в телесном виде, как голубь, и был глас с небес, глаголющий: Ты Сын Мой Возлюбленный; в Тебе Мое благоволение!

Тропарь, Глас 8-й

Глас Господень на водах вопиет, глаголя:/ Приидите, приимите  вси / духа премудрости, духа разума, / духа страха Божия, // явльшагося Христа.

Днесь вод освящается естество, / и разделяется Иордан, / и своих вод возвращается струи, // Владыку зря крещаема.

Яко человек на реку пришел еси, Христе Царю, / и рабское крещение прияти тщишися, Блаже, / от Предтечеву руку // грех ради наших, Человеколюбче.

Слава Отцу и Сыну и Святому Духу  и ныне и присно и во веки веков. Аминь

Ко гласу вопиющего в пустыни: / Уготовайте путь Господень, / пришел еси, Господи, / зрак рабий приим, крещения прося, не ведый греха, / видеша Тя воды и убояшася, / трепетен бысть Предтеча и возопи, глаголя:/ Како просветит светильник Света, / како руку положит раб на Владыку? / Освяти мене и воды, // Спасе, вземляй мира грех.

Прокимен, Глас 3-й

Господь просвещение мое и Спаситель мой, кого убоюся?

Стих: Господь защититель живота моего , от кого устрашуся?

Тропарь, Глас 1-й

Во Иордане крещающуся Тебе, Господи, / Троическое явися поклонение: / Родителев бо глас свидетельствовавше Тебе, / возлюбленнаго Тя Сына именуя, / и Дух в виде голубине / извествовавше словесе утверждение. / Явлейся, Христе Боже, // и мир просвещей, слава Тебе.

Слава Отцу и Сыну и Святому Духу и ныне и присно и во веки веков. Аминь.

Стихира, Глас 6-й

Воспоим, вернии, / еже о нас Божия благодеяния величество: / о нашем бо прегрешении быв человек, / нашим очищением очищается во Иордане / Един чистый и нетленный, / освящаяй мене и воды / и главы змиев сокрушаяй в воде. / Почерпнем убо воду с веселием, братие, / благодать бо Духа верно почерпающим / невидимо подавается от Христа Бога // и Спаса душ  наших.

Кандак, Глас 4-й

Явился еси днесь вселенней / и свет Твой, Господи, знаменася на нас, / в разуме поющих Тя; / пришел еси и явился еси, // Свет неприступный.

Стихира, Глас 8-й

Днесь тварь просвещается, / днесь всяческая веселятся, / небесная вкупе и земная, / Ангели и человецы смешаются; / идеже бо царево пришествие, и чин приходит. / Тецем убо на Иордан и видим вси Иоанна:/ како крещает Верх Нерукотворный и Безгрешный? Темже, апостольский глас припевающе, согласно возопиим:/ Явися благодать Божия спасительная всем человеком, // озаряющи и подающи верным велию милость.

Величание

Величаем Тя, / Живодавче Христе, / нас ради ныне плотию крестившагося / от Иоанна // в водах иорданских.

Елицы во Христа крестистеся, во Христа облекостеся, // аллилуя.